2007-07-15

kisvárda

A Duna televízió Kikötő című műsorának július 13 ikai kiadása a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XIX. Fesztiváljáról számolt be. Az összeállítás háromnegyede táján a műsorvezető, Kalocsai Andrea, fagyizni hívta Létay Dóra színművészt, a szakmai zsűri tagját, akivel a határon túli magyar színjátszásról beszélgetett. Létay Dóra elmondta, hogy mennyire szereti a kisvárdai fesztivált, hogy mennyire tiszteli a határon túli színészeket, akik kevés pénzből, de annál nagyob odaadással …stb. Majd így folytatta. Idézem: „Most is egy csomó olyan érdekességet állapítottunk meg a zsűritagokkal, - közben csöpög a fagyim - hogy például, ugye a vetkőzés. Hát ugye nem is olyan régen még a határon túli magyar színházakban az is nagy szó volt, hogy egyáltalán magyarul beszélhetnek. Tehát, hogy ugye az volt ott a nagy tett, hogy egy színdarab megszólal magyarul. Ahhoz képest ők nyilván figyelik azóta a világban a színházak állását és a művészet fejlődését és alakulását és próbálnak ehhez alkalmazkodni. Tehát: például megállapítottuk a zsűritagok, hogy rengeteg vetkőzést tapasztalunk az előadásokban, mert, mert ők most jutottal el odáig, hogy ez egy őrületesen nagy színházi tett.” – mondta Létay Dóra színművész, a szakmai zsűri tagja. A Kikötő című műsorban bejátszás következett a Kolozsvári Állami Magyar Színház Jákobi és Lájdentál előadásából. (Nem vetkőzött senki.) “Nagy tett” 1792 óta magyarul szólaltani meg színdarabokat Kolozsváron. Érthetetlen, hogy egy színházi fesztivál szakmai zsűrijének tagja miért vetkőzésben méri a határon túli magyar színjátszás “fejlődését és alakulását”. (Azt nem tudom, hogy a 215 év alatt mikor vetkőztek először a kolozsvári színház színpadán). Magyarország sok határán túl, sok a határon túli magyar társulat, lehet, hogy Létay Dóra észrevétele alól kivételt képez a kolozsvári és csak a Duna televízió bejátszása miatt hoztam összefüggésbe a magyarul megszólalástól a vetkőzésig tartó színháztörténeti fejlődést, Kolozsvárral. Ettől függetlenül: Létay Dóra megállapítása “egy őrületesen nagy színházi tett”. Mint ahogy nagy színházi tett volt a határon túli magyar színjátszást ilyen alaposan ismerő szakami tekintélyt hívni a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XIX. Fesztiválja szakmai zsűrijébe.

2 megjegyzés:

  1. Ajaj. Minden évben van egy ilyen "baki". Egy (vagy két?) évvel ezelőtt a fesztiválújság vezércikkében csodálkoztak rá arra, hogy jé, a határokon túl is van jó színház. Váradakeserű. :)

    VálaszTörlés
  2. Mikor a SZAKMAI ZSÜRI tagja "bakizik" vagy inkább marhaságokat mond, megkérdőjelezhető a rendezvény létjogosultsága. Kinek, mi alapján, milyen díjjakat oszt egy ilyen szakami zsüri?

    VálaszTörlés